Bu siteyi, herşeyden önce yemek yapmaktan keyif aldığım, gece yarısı bile kalkıp yemek yapacak kadar yemek yapmayı sevdiğim için kurdum. Yemek yaparken, her şeyi hatta kendimi bile unuttuğum için kurdum. Yemek yapma konusunda kendimi geliştireyim diye kurdum. Bu alemde benim de adım olsun diye kurdum… Benim gibi yemek yapmayı sevenler için kurdum. Stres atmak için yemek yapan, yemek sitelerinde saatlerini harcayan, tariflerini cicili bicili sayfalara not edenler için kurdum. Bildiğim birkaç püf noktası varsa paylaşayım diye kurdum. “Bugün ne pişirsem” sorununa bi nebze çözüm olsun diye kurdum. Yaptığım yemek tariflerini eşe dosta buradan yollayım diye kurdum. Sık sık çağırdığım misafirlerime hazırladığım sofraları herkesle paylaşayım diye kurdum. Ve son olarak….Yemek sitesi kurmamı bekleyen ve beni yüreklendiren tüm dostlarım için kurdum. Bir kaçını bile başarabilirsem ne mutlu bana…

31 Aralık 2010

Yılbaşı Pikniği-Devam

Daha önce de dediğim gibi bu yıl biterken bakanlıkta kutlama yaptık. Ben de çikolatalı toplar yaptım. Pek bir özene bezene yaptım, süsledim püsledim kendilerini. Bu yılın artık son bulması sanırım en çok beni sevindiriyor çünkü. 2010, bir daha hatırlamak istemeyeceğim bir yıl oldu benim için. Bu nedenle önümüzdeki senenin bu seneyi bir daha aratmaması, daha güzel, daha sağlıklı, daha mutlu günlere vesile olmasını diliyooooor ve bu yıldan kurtulurken afiyetle yediğimiz pasta böreklere geçiyorum..

İşte SGB'nin hünerli bayanlarının ellerinden çıkanlar...

Önce fotojenik toplantı salonumuzdan bir keç kare.....Veeee... sırasıyla...


Benim çileklerle süslediğim ve bu nedenle çeşitli takma adlara maruz kalan çikolata toplarım...

Elvanın görünümü güzel kendi güzel patates salatası....


Fulyanın, benim de benzerini çok yaptığım ve çok sevdiğim tuzlu keki...












Arzunun kimyonunu çok bulduğu ama bence tadı tuzu süper olan mercimek köftesi...

Nalanın puf puf kabarmış poğaçası...










Haticenin bize defalarca hatırlattığı ve unutulmayı zaten haketmeyen elmalı kurabiyesi...


Kezbanın mis kokulu portakallı keki...












Yelizin ikincisini yemeyi bile düşündüğüm ama kalmayan :( ıspanaklı böreği...













Şebnem Hanımın dayanamayıp erken erken odada yediğim ve bayıldığım poğaçaları...

Melekin yumuşacık tramisusu...

Nazanın kapşı kapış giden ve tadına bakamadığım :( börekleri...





Tuğbanın hem görünüşü hem de tadı hayran bırakan alacalı keki...






Nazife'nin eve dahi götürdüğüm makarna salatası...



Merve'nin şeklini beğenmediği ama tadı süper olan üzümlü kurabiyesi...



Özlem Hanımın, eşimin kendi kekim dışında beğendiği tek kek olan brownisi...

Işıldanın rus salatası...


Gülşahın en sevdiklerimden tarçınlı keki....


Bir şey yapamayan arkadaşların vicdan yapıp illa da aldığı susamlı simitler



ve meyveli ekler





Ve son olarak...

Ebrunun görüntüsüne bayıldığım , tadı değişik gelen ama çok beğendiğim kısırı...

29 Aralık 2010

Yılbaşı Pikniği ve Kayısılı- Üzümlü Çikolata Topları


Bu yılbaşı iş yerinde erken bir kutlama yapalım dedik. Tüm uzmanlar birşeyler yapıp öğlen yemeğe karar verdik. Ben de son anda kolay yoldan çikolatalı toplar yaptım. Daha önce de aynısını vişneli yapmıştım. bu sefer evdeki malzeme kayısı ve üzümdü.

Bir de bu sefer dün yaptığım keki kullandım. Hazır kek kullanmayacaksanız, daha önce verdiğim tarifteki gibi hazırlayabilirsiniz.

İşte yapılışı:

Malzemeler:

1 kutu krema
2 paket kare çikolata
10 adet kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
1 adet hazır kek

Hazırlanışı:

Tencerede minik minik doğranmış kayısı, kuru üzümü ve kremayı bir taşım kaynatın. İçine çikolatı kırıp atın. Karıştırarak eritin. Keki blendırdan geçirin. Hepsini karıştırın. Elinizle toplar yapıp tabağa dizin. Dolapta biraz bekletin.

Not:İsterseniz fıstık, fındık ya da hindistan cevizine bulayarak da servis edebilirsiniz.

Yapımı bu kadar basit...

28 Aralık 2010

Fesleğenli Makarna


En sonunda taze fesleğeni bulup, kafamdaki makarnayı yapmayı başardım. (ankarada olanlar için söyleyeyim ben beğendikte buldum) Daha önce hazır fesleğen sosuyla yapmıştım makarnayı o da güzel olmuştu aslında.
Bu tarif de bir nevi pesto soslu makarna sayılabilir. Pesto sos benzer malzemeyle ama çiğden yapılıyor. Benim tarifi ise, makarna sevenlere yeni bir alternatif olsun istedim denerken.
Malzemeler:
pişmişi 2 tabak edecek kadar makarna
20 gr dolmalık fıstık
7-8 dal taze fesleğen
tuz
karabiber
kekik
yarım diş sarımsak
1 kutu krema
2-3 kibrit kutusu kaşar peyniri
Hazırlanışı
Makarnayı haşlayın, süzdürün. Diğer tarafta derince bir tavada fıstık, kıyılmış fesleğen, sarımsak ve baharatları yarım bardak suda hafifçe soteleyin. (Sotelemek için yağ kullanmayın, zaten krema ve peynirden dolayı epey bi yağlı oluyor.) İçine krema ve rendelenmiş ya da küp doğranmış peyniri ekleyin. Ağır ateşte karıştırarak fazla suyunu çektirin. Tabağa aldığınız makarnanın üzerine sosu gezdirerek ikram edbilirsiniz.
Not: Ben makarnaya da yağ koymadım.

10 Aralık 2010

Fırında Sebzeli Mantar ve Fesleğenli Makarna


Çok uzun zamandır denemek istediğim iki tattı bunlar. Ama ikisinin de malzemelerini tamamlayamayınca yine karıştırıp bir şeyler yaptım.
Öncelikle fesleğenli makarnayı anlatayım.
Malzemeler:
Yarım paket makarna
(makarnayı haşlamak için) tuz
sıvıyağ
1 paket dolmalık fıstık
Knorr hazır fesleğen sosu
Bütün Ankara'da arayıp tarayıp taze fesleğen bulamayınca ben de Knorr'un hazır toz fesleğen sosunu aldım. Suda hazır çorba gibi pişiriliyor. (Biraz tuzlu bir sosmuş ama, ona göre makarnayı haşlarken tuzu az koyun) Diğer yanda da bir paket dolmalık fıstığı yağda kavurdum. İkisini karıştırdım. Bu aslında Pesto sosu. Ben hazırını kullanmış oldum. Son olarak haşlanmış yarım paket makarnaya hepsini ekleyip karıştırdım.



Gelelim sebzeli mantara. Bu da aslında mantar dolması olacaktı ama benim mantarlar minik olunca içlerine bir şey doldurmak mümkün olamadı. Ben de küçük bir borcama yaptım.
Malzemeler:
10 orta boy mantar
1 kırmızı biber
1 dilim ekmek
1 avuç maydonoz
2 kibrit kutusu kadar kaşar
Yarım paket krema
tuz, karabiber, kırmızıbiber
sıvı yağ
Hazırlanışı:
Bir dilim ekmeği küp küp doğrayın. Maydonozu irice kıyın. Kırmızıbiberi de doğrayın ve üçünü ocakta az bir sıvıyağla soteleyin. Biraz sıcağı gidince içine kaşarı rendeleyin, baharatları ve kremayı ekleyin, karıştırın. Temizlediğiniz mantarları bir borcama (benimki küçük ve kareydi) yan yana dizin. Üzerlerine hazırladığınız karışımı yayın. 200 derece frıında pişirin. (fan+ statik)
Afiyet olsun...

7 Aralık 2010

Meyveli Pay

Annem, buzdolabında görünce bu payları hazır zannetmiş. Bunu duyunca pek bi mutlu oldum. Demek ki iyi iş çıkarmışım diye düşündüm :) Zira herşeyini tamanen deneyerek yarattığım lezzetlerden biriydi bu da.
Yapımı biraz vakit alıyor, tek tek her katmanıyla ayrı uğraşıyorsunuz çünkü. Ama yemek yapmayı seviyorsanız değer bence.

Bu tarif 6 tane teflon tart kalıbına göre. Ama benimkiler biraz büyükçe, 10-12 cm falandır herhalde çapı, dev doyuran cinsten. Orta boy kap kullanacaksanız, 9-10 tane çıkar. Yalnız burada önemli olan tart kalıbı olması. Muffin kalıbı olmaz, çünkü kalıptan çıkardığınız ve ters çevirdiğinizde tartların içi bombeli olmalı ki üzerine muhallebiyi koyabilesiniz.

Ya da teflon bir tart kabınız varsa onu da kullanabilirsiniz. Tek parça halinde yapıp dilimleyebilirsiniz.

Gelelim tarifine...

Hamuru için:
2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı toz şeker
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
kabartma tozu

Muhallebisi için:
1,5 su bardağı süt
vanilya
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
3-4 kaşık şeker

Üzeri İçin:
Tart Jölesi (Marketlerde kabartma tozunun yanında satılıyor)
Toz Şeker
Su
Meyve

Hazırlanışı:

Önce hamur malzemelerini karıştırıp yoğuruyoruz. Yağlanmış unlanmış kalıplara, elimizle bastırarak eşit şekilde hamuru paylaştırıyoruz. Dağılan bir hamur oluyor. Poğaça hamuru gibi bir hamur beklemeyin sakın. O yüzden ben elimle kopara kopara kalıplara dağıtıyorum. Sonra da elimle bastırıyorum. 180 derece fanlı+ statik ayarda pişiriyoruz. Aşırı kızarmadan pembeleşince zaten içi de pişmiş oluyor.

Bu arada muhallebiyi ocakta pişiriyoruz. Biraz koyu bir muhallebi bu. Eğer soğur sertleşirse blendırden geçiriverin. Muhellebisi olunca , kalıplardan çıkardığımız tartları ters çeviriyoruz ve içlerini muhallebiyle dolduruyoruz.

Daha sonra üzerlerini istediğimiz meyve ile süslüyoruz. Tart jölesini paketinin üzerinde yazan tarife göre, su ve şekerle pişirip, kaşık yardımıyla tartların üzerine döküyoruz. Ben daha önce yaptıklarımda jöle kullanmıyordum ama jöle hem meyvelerin çabuk kararmasını önlüyor hem de parlaklık veriyor. O yüzden tavsiye ederim.

En son olarak da dolapta biraz bekletip afiyetle yiyoruz.

Not: Kalanını saklarken üzerini mutlaka birşeyle kapatın. Yoksa meyveleri çabuk kararıyor.

3 Aralık 2010

Fırında Palamut

Ben palamutu pek sevmen ağır gelir. Bu yüzden bir defırında denemeyi düşündüm. Gayet lezzetli oldu. Denizden ne çıksa yiyenlerdenseniz bunu da bir deneyin derim.

Malzemeler:
Palamut
Soğan
Domates
Sivribiber
Maydonoz
1-2 diş sarımsak
1-2 defne yaprağı
4-5 top karabiber (isterseniz çekilmiş kullanın)
tuz
1-2 dilim limon
1-2 fındık büyüklüğünde tereyağ
sıvı yağ


Yapılışı gayet kolay. Palamutu temizletin ama dilimletmeyin. Arasına yukarıdaki malzemeleri koyun. Üzerine çok az sıvıyağ gezdirin ve 200 derece fırına verin. Yalnız püf noktası: balığı fırına verirken üzerini alüminyum folyoyla sıkı sıkı kapayın, içi pişene kadar üzeri yanmasın. Ben arada folyoyu kaldırarak pişmesini kontrol ettim.


24 Kasım 2010

Kıymalı Çubuk Böreği

Yediğim en güzel böreklerden biri bu. Kıyır kıyır bir hamuru var. Hamurla yapılıyor ama uzun uzun açmaya gerek kalmıyo, yapılışı kolay, yeteneğe hiç gerek yok yani.
Aslında iç malzemesi hamur için fazla ama ben ayarını tutturamam aynı nefislikte olmaz diye ölçüyü hiç bozmuyorum, için kalanını buzluğa kaldırıyorum. siz ister iki ölçü yapın, ister benim gibi...afiyet olsun...

Malzemeler:
Hamuru:
1 su bardağı süt
1 su bardağı erimiş margarin (silme)
3,5 su bardağından az fazla un
kabartma tozu

içi:
(orta boy) bir kase çekilmiş ceviz
300 gr dana kıyma
2 çorba kaşığı sıvı yap
2 soğan
tuz
karabiber (çokça)
üzeri için yumurta sarısı ve susam

İçinin hazırlanışı:
Önce soğanı tavada öldürün, sonra kıymayı karabiberi, tuzu ekle ve biraz kavurun. (çok değil, biraz çiğ kalmasında yarar var) Biraz soğuyunca cevizi ekleyin.

Böreğin Hazırlanışı:
Mantıdan biraz kalın bir hamur açın. Hamurdan 10x10 büyüklüğünde kareler kesin. Ya da ben daha kolay olsun diye hamurdan parçalar koparıp elle bastırarak biçimsiz kareler açıyorum. sonra kenarlarını bıçakla kesip düzeltiyorum. siz de öyle pratikten yapabilirsiniz. Karelerin bir kenarına harçtan koyup, kenarından rulo yapın. (yanlar resimdeki gibi açık kalacak ) Kapanan yüzleri alta gelecek şekilde yağlı tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve ceviz serpin. Fırına verin. Afiyet olsun...

27 Ekim 2010

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Ben yaprak sarmaya yaprak dolması diyenlerdenim. Egeliler buna çok kızar :) İster sarma olsun ister dolma, yaprağın tarifi heryerde aşağı yukarı aynı. O yüzden ben sadece yaparken kolaylık olsun diye miktar vermek amacıyla tarifi koymayı düşündüm.
Bu ölçülerle 35-40 tane yaprak sarma çıkıyor!!!
Malzemeler:
2 büyük boy soğan
1,5 su bardağı pirinç
karabiber
tuz
nane
çok az tarçın (kaşık ucuyla) (gözünüze az gelirse biraz daha ekleyin)
şeker (2 çay kaşığı kadar)
2 tatlı kaşığı kadar salça (1'i içine, 1'i suyuna)
45-50 adet yaprak (10-15i yırtılma riski ve tencereye döşemek için)
kuş üzümü
dolmalık fıstık
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
zeytinyağı / ayçiçekyağı
su
limon

Hazırlanışı:
Soğanı robottan geçirin ya da ince rendeleyin. Pirinci yıkayıp süzdürün. Önce soğanı ve fıstığı yağda en fazla 1-2 dakika ayçiçek yağında kavurun, (zeytinyağı en kolay yanan yağ olduğundan kızartmada kullanmamanızı tavsiye ederim) hemen ardından pirinçleri ilave edip azıcık daha kavurun. Kuş üzümünü, şekeri ve baharatları ekleyin. Sarmanın püf noktası baharatlarıdır. Naneyi çokça koyup, tarçını az koymakta yarar var.Yarım bardak kadar su ekleyip ağzını kapayın, hafif ateşte pirinçler azıcık yumuşayana kadar pişirin. 
Bu arada yaprakları renkleri dönene kadar sıcak suda haşlayın. Suyunu süzdürün. Yaprakları sarmaya başlamadan önce tencerenin dibini 1-2 sıra yaprakla kaplayın. Hazırladığınız içten her bir yaprağa birer tatlı kaşığı iç koyarak yaprakları sarın. Sardığınız her yaprağı tencerenin dibine sık sık dizin. Üzerlerine 2-3 dilim limon koyun. En üstü de bir sıra kalan yapraklarla kapatın. Tencereye sarmalar kapanacak kadar su ilave edin. Bu aşamada suya zeytinyağı,çok az tuz ve salça ekleyin.
Son olarak tencerenin üzerine düz bir tabağı ters şekilde kapatın ki yapraklar açılmasın. 
Afiyet olsun...

26 Ekim 2010

Kaşarlı Üçgenler


Geçen kış uzun uzun evde yatmak zorunda kalınca bol bol yemek tarifi aldım televizyondan. Bu tarifi de Derya Baykalın programında görmüştüm geçen sene. Ben biraz yakmışım fırında, fotoğrafta görünüyor. Ama yine de tadı dört dörtlüktü. Kıyır kıyır bir tuzlu kek...

Malzemeler:
Yarım su bardağı çekilmiş ya da ince rendelenmiş kaşar peyniri
1 kutu krema
2 su bardağı un
1 tutam tuz
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı dereotu
1 paket kabartma tozu
Üzeri için 1 yumurtanın sarısı

Hazırlanışı:

Kuru malzemeyi karışptırın. İçine kalan malzemeyi ekleyip yoğurun.1 parmak kalınlığında bir hamur açın.Hmaurdan bıçakla üçgenler kesip yağlı tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürün. 175-180 derecede pişirin. Afiyet olsun...

22 Eylül 2010

2010'un İkinci İftarı

Bu da arkadaşlara verdiğim ikinci iftar yemeğinin masası. Mercimek çorbası, çıtır tavuk, çoban salata, havuç kızartması ve zeytinyağlı biber dolması vardı menüde. Tatlı olarak da revani yapmıştım. Arkadaşlar da revaninin eşlikçisi dondurma almışlar her zamanki gibi. Bir de keyifli bir muhabbet eklenince son aylarda geçirdiğimiz en güzel akşamlardan biri oldu bu iftar...
Bu menünün gözdesi çıtır tavuktu. Tamamı bekar ve erkek olan arkadaşlarımızdan tam not aldı :)) Siz de Çıtır tavuk tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

20 Eylül 2010

2010'un İlk İftar Yemeği

Bu iftar yemeği biraz kozmopolit bir yemek oldu; zira yemekte suşi ve çiğ köfte bir aradaydı. Menümüzde pirinç çorbası, kuru köfte, salçalı makarna, suşi, çiğ köfte, zeytinyağlı taze fasülye, fırında peynirli kabak ve çoban salata vardı.
Bu menü içinden fırında kabak, en kolay ve lezzetli yemekti bence. Kabakla ne yapacağına bir türlü karar veremeyenler için pratik bir tarif bu.
Malzemeler: Kabak, dereotu ve beyaz peynir.
Hazırlanışı: Kabakları resimdeki gibi ikiye bölüp, içlerini bir kaşıkla ya da kabak oyacağıyla sandal gibi oyun. Dereotuyla peyniri karıştırıp kabakları doldurun. Hafif ısıda üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Not: İçinden çıkardıklarınızı da mücver yapımında değerlendirebilirsiniz...

19 Haziran 2010

Yalancı Tavukgöğsü



Malzemeler

100 gr margarin
1 kg süt
1 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Damlasakızı (Ben 1 tane damlasakızı aromalı falım ciklet kullandım)

Tüm malzemeyi ocakta pişirin. Topaklanma olursa mutfak robotundan geçirerek akışkan bir muhallebi elde edin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince ıslatılmış borcama alın. Soğuyunca dillimleyerek servis yapın.

28 Mayıs 2010

Makarna Tarifleri- Sebzeli Makarrna

Makarna herkesin secerek yediği bir yemek , üstelik de kolay. Ben de makarnayı değişik soslarla pişirmeyi sevenlerdenim. Bu tarifi de evde olduğum bir sabah bir yemek yarışmasından alıp, denemiştim. Şİmdiye kadar beğenmeyen olmadı. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
Yarım paket makarna (tercihen kelebek, burgu vb)
1 orta boy kuru soğan
10 adet yeşil zeytin
1 adet kırmızı biber
10-12 adet orta boy mantar
1 yemek kaşığı konserve mısır
1 avuç maydonoz
1 paket krema
1-2 kaşık sıvı yağ
tuz

Hazırlanışı:
Bir tarafta yarım paket makarnayı az tuzlu suda haşlayın.
Diğer tarafta soğanı yemeklik şekilde, kırmızı biberi de ince ince doğrayın. Sıvı yağda iyice soteleyin. İçine dilimlenmiş yeşil zeytini ve maydonozu ekleyin. Kısa bir süre daha soteleyin. Daha sonra krema, dilimlediğiniz mantarlar ve tuzu ekleyin. Mantarlar küçülüp, krema yoğunlaşınca konserve mısırı da ekleyerek ocaktan alın. Haşladığınız makarnayı bu sos ile karıştırın. Makarna servise hazırdır...

22 Mayıs 2010

Renkli Kupların Tarifi

Gripti , hastalıktı derken Renkli kupların tarifi yazmak kısmet olmamıştı. Bu arada yeni bir çok tarif ve fotoğrafı birikti ama şimdilik en azından bunu yazayım dedim. Zaten aşırı kolay yapımı, biraz da sizin zevkinize kalmış...

Malzemeler:

Beyaz Muhallebi İçin:
500 gr süt
3 kaşık nişasta
1 kaşık un
1 su bardağının 3/4'ü şeker
vanilya

Kakaolu Muhallebi İçin:
yarım bardak süt
1 kaşık kakao

Portakallı Pelte İçin:
1 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
2 bardak su
3 kaşık nişasta
1 su bardağının 3/4'ü şeker

Çilekli Pelte İçin:
1 kase çilek
2 bardak su
4 kaşık nişasta
1 su bardağının 3/4'ü şeker

Hazırlanışı:

Beyaz Muhallebi malzemesinin tamamını ocakta karıştırarak pişirin ve malzemenin yarısını kuplara yarım yarım boşaltın. Kalan yarısına da kakaolu muhallebi için yazdığım malzemeyi ekleyerek bir iki dakika daha ocakta pişirin. Bu karışımı da beyaz muhallebiyle doldurduğunuz yarım kuplaarın üzerine paylaştırın.

Çilekli ve portakallı pelteleri de ocakta pişirin, pelte kıvamını alınca kuplara paylaştırın.

Afiyet olsun..

22 Nisan 2010

Meyveli Renkli Kuplar

Uzun bir aradan sonra biraz kendime gelince ilk fırsatta değişik birşeyler yapmak istedim. Çoğunlukla yaptığım gibi sadece evdeki malzemeden yararlandım ve uyduruktan bir şeyler yaptım. Bahara girdiğimiz şu günlerde portakal ve çilekle gayet hafif tatlılar oldu her biri. Aslında evde vişne de vardı buzlukta ama bende daha fazla takat kalmayınca o da başka bahara kaldı artık. Şimdilik resimlerini koyuyorum, tarifi inşallah pazartesiye...