Erkeğin yemek yapanı makbul bence. En azından bir iki şeyi bile olsa iyi yapabilmeli. Kendiyle özdeşleşmiş birkaç yemeği olmalı. Mesela bizim evde domates çorbası dedin mi eşimden sorulur. Şanslılardanım ben. Hele bir de yemek yapmak hobisi olanlar var. Onlar bence tamamen ayrı bir kategori, takdire şayan...
Bu da böyle bir erkeğin elinden çıkma, eziyetli bir Hint yemeği... Hafta sonu arkadaşımız Baran yaptı Butter Chicken'ı. Eşim Hindistan'a gittiğinde verdiği baharat siparişinin (Garam Masala) ve beyaz çayın karşılığını fazlasıyla aldık. Tarifi mi ? Tamamen kendi ağzından, aşağıda ...
Malzemeler
Terbiye için malzemeler:1 kg. kemizksiz tavuk göğsü
250 gr. yoğurt
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım limon suyu
2 tatlı kaşığı dövülmüş sarımsak
2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı toz kimyon
1 çay kaşığı toz kakule (tohumları dövülerek elde edilir)
1 tatlı kaşığı acı toz biber
Sosu İçin Malzemeler:Bitkisel sıvıyağ (zeytinyağı kesinlikle olmaz)
1 tatlı kaşığı tuz
1 orta boy soğan
4-5 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
5-6 tane orta boy domates (kabuğu soyulmuş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı toz karanfil
8-9 adet kakule
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı şeker
3. Aşamada eklenecek malzemeler200 gr. tereyağ
100 gr çiğ badem
200 ml krema
Hazırlanışı:Tavuk etlerini iri iri doğrayın. (Bizdeki kuşbaşının 3-4 katı büyüklüğünde) Daha sonra limonu sıkın ve toz baharatları ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra sarımsağı, zencefili, salçayı ve yoğurdu ekleyin. Biraz karıştırıp kapalı bir kapta buzdolabında en az 12 saat bekletin. Bİr gece önce koyup ertesi gün öğleden sonra yapabilirsiniz.
Ertesi gün, önce sosu yapıyoruz. Soğanı doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun. (Hint mutfağında kahverengileşene kadar kavrulur) Tuzu ekleyin. Daha sonra dövülmüş ya da doğranmış sarımsağı ve zencefili ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra küp şeklinde doğranmış domatesi ve salçayı ekleyin. Salçayı yedirdikten sonra tüm baharatları ve şekeri ekleyin ve 3-4 dakika pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve tüm sosu blenderdan geçirin.
Sosu yaparken bir yandan da tavuğu pişiriyoruz. Bunun için; geniş ve derin bir tencerede tereyağını eritip, terbiyelenmiş tavuğu, terbiyesiyle birlikte ekleyin. Ara sıra karıştırarak orta ateşte tavuk, suyunu tamamen bırakıncaya kadar pişirin. Daha sonra hazırladığınız sosu ekleyin ve karıştırın.
Bademleri sıcak suda bekletin, kabuğu buruşunca kabuklarını soyun, blenderda toz haline gelene kadar çekin ve yemeğe ekleyin. Burada kıvamına dikkat etmek gerek. Yemek fazla su bırakabiliyor. Bademi ekledikten sonra bile kıvamlı olmazsa yoğurt ve biraz salça ekleyebilirsiniz. En son kremayı ekleyin ve biraz daha pişirin.
Not. Yemeğin acı olmasını istiyorsanız sosa da toz acı biber ekleyebilirsiniz. Ayrıca kuru acı biber de etkili olabilir.
Afiyet olsun....
Not: Bu yemeğin yanına bir de baharatlı pilav yapılıyor ama onu da sonraki bir posta sakladım :))
1 yorum:
Butter chicken tarifinizi bu aksam yaptim mukemmel oldu ozledigim tat!tesekkurler��
Yorum Gönder