Bu siteyi, herşeyden önce yemek yapmaktan keyif aldığım, gece yarısı bile kalkıp yemek yapacak kadar yemek yapmayı sevdiğim için kurdum. Yemek yaparken, her şeyi hatta kendimi bile unuttuğum için kurdum. Yemek yapma konusunda kendimi geliştireyim diye kurdum. Bu alemde benim de adım olsun diye kurdum… Benim gibi yemek yapmayı sevenler için kurdum. Stres atmak için yemek yapan, yemek sitelerinde saatlerini harcayan, tariflerini cicili bicili sayfalara not edenler için kurdum. Bildiğim birkaç püf noktası varsa paylaşayım diye kurdum. “Bugün ne pişirsem” sorununa bi nebze çözüm olsun diye kurdum. Yaptığım yemek tariflerini eşe dosta buradan yollayım diye kurdum. Sık sık çağırdığım misafirlerime hazırladığım sofraları herkesle paylaşayım diye kurdum. Ve son olarak….Yemek sitesi kurmamı bekleyen ve beni yüreklendiren tüm dostlarım için kurdum. Bir kaçını bile başarabilirsem ne mutlu bana…

12 Temmuz 2009

Vişneli Pasta

Son bir kaç gündür pasta ve keklere ciddi şekilde merak salmış durumdayım. Bu akşam da vişneli kekten kalan vişnelerle bir pasta yapmaya karar verdim. Pandispanyayla uğraşmamak için pastanın kekini kendim tahmini ölçülerle yaptım. Her zamanki gibi yaparken de not aldım. Bu sefer kekim pasta için biraz ince oldu ama siz iki ölçü yaparsanız ya da daha küçük bir kalıpta yaparsanız iyi olur. Benim kalıbım 26 cm genişliğindeydi. Kreması için de "pastacı kremasını" denemek istedim. Kekim geniş olduğundan arasına ve yanlarına süremedim ancak üzerine kalın bir katman oldu. Kremayı da iki ölçü yapmanızı öneririm.Afiyet olsun...


Malzemeler:
Keki için;
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
vanilya
kabartma tozu
üzeri veya arası için vişne
süslemek için kakao ve hindistan cevizi

Pastacı kreması için; (http://pastaci.blogspot.com/ 'un tarifiyle)
250 gr süt ( 1,5 su bardağını biraz geçiyor)
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığ vanilya
1 kibrit kutusu kadar margarin
Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta ve şeker çırpılır.Daha sonra yağ ve süt ilave edilerek tekrar çırpılır. En son un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek bir kez daha çırpılır. Karışım, yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kek kalıbına alınır. 180 derece fırında pişirilir.
Kek pişerken, pastacı kreması hazırlanır. Öncelikle yumurta ile şeker çırpılır. Margarin hariç tüm malzeme eklenerek ocakta devamlı karıştırılmak suretiyle pişirilir. Ocaktan alınca üzerine margarin eklenip karıştırılır. Ben sabırsız olduğumdan devamlı başında durup karıştıramıyorum ve dolayısıyla topak oluyor. Bu nedenle el blenderıyla son kez üzerinden mutlaka geçiyorum.
Kekin kalınlığına göre ortadan ikiye bölünebiliyorsa ikiye bölüp kremanın yarısı sürülür. Üzeri ve
yanları (benim pastamda yanlarına yetmedi :) kremayla sıvandıktan sonra, vişne, hindistan cevizi ve kakao ile istenen şekilde süslenir.
Not: İsteğe bağlı olarak, keki bir kaç kaşık sütle ıslatarak daha yumuşak bir pasta elde edebilirsiniz.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Siteye "vişneli pasta" nın tarifine bakmak için girmiştim ama sonra hızımı alamayıp "Bir porsiyon mutluluk" adlı siteyi baştan aşağı gezdim, bütün tarifleri okudum, resimlere baktım. Çok içten ve samimi yazılmış...Tarifler kolay ve pratik görünüyor...Daha da önemlisi çok anlaşılır, ölçüler de öyle, insanın kalkıp hemen yapası geliyor...Bazı tarifler ve ölçüler çok karmaşık geldiğinden aslında yapımı kolay bile olsa daha okurken yapmaktan vazgeçtiğim olmuştur...Uzun lafın kısası; bu siteyi ve tarifleri çok beğendim. Elinize sağlık:)...

uur dedi ki...

üstadım diye demiom sayın kedicik çok başarılı bir aşçıdır. yemekler aynen göründükleri gibidir ve de çok lezizdir. ben şu tavuklu şeyi pek beğendim belkim bir gün bize de yapı verir.

özlem dedi ki...

bu pastayı tatma fırsatım oldu. muhteşemdi.