Bir ay boyunca Finlandiyadayim. Gerci bir bucuk haftasi gecti ama... Gezdik gorduk , daha onceki gelislerimin fotograflarini diger bloguma koymus, biraz da bahsetmistim. Bu sefer de bari biraz Finlandiya'da ne yenir ne icilir, ne degisiktir bir seyler yazayim dedim.
Lafa nerden girmek lazim bilmem. Oncelikle belirmeliyim ki, Finlandiya da diger Avrupa ulkelerinden farkli olarak dukkanlar gec saatlere kadar acik. Ozellikle yemek yiyecek yerler pazar haric 9-10'a kadara acik oluyor. En ufacik dukkanin bie kapisinda saatlerini görebiliyorsunuz. Tum dunyada oldugu gibi burada da bir cok Turk restorani var ve en gec saatlere kadar onlar acikoluyor. Bu restoranlarin en unluleri:
meze point
chilli
Atabari
Errikiin ve
Pasha
Hepsi de sehir merkezinde. Ben bunlardan en cok Meze'yi begendim. 13 euroya bildiginiz bir cok mezeden 9 tanesi kucuk porsiyonlarda önunuze geliyor. Turk yemeklerini kebaptan ibaret zanneden Avrupalilar icin guzel bir mekan olmus. Diger mekanlar daha cok bizim kebapcilar gibi. Ben sahsen Pasha'yi begenmedim, temiz de bulmadim ama internette iyi diye bahsediliyor. Biraz bakis acisi sanirim. Atabari da bildiginiz tatta Türk isi köfte ve sebze yemek icin guzel bir mekan ama biraz daha pahali digerlerine gore. Chilli ve Errikin de sehirde bir kac yerde var. Turk personel hepsinde cok sicakkanli, saatlerce sohbet muhabbet ediyorlar sizle ve indirim de yapiyorlar.
Bu arada Forum alisveris merkezinin alt katinda bir cok yiyecek alternatifi var. Bir de Finlilerin unlu Stockmann'inin alt katinde guzel bir pastane bölumu var. Burada ispanakli peynirli boregi siddetle tavsiye ederim :)) Ve cikolatalariyla unlu guzel bir pastane onerisi olarak "Fazer"...
Tabii oralara kadar gidip balik yemeden donmek olmaz. Ancak baligi pazar yerinde salas ve sevimli piknik masalarini uzerinde yemek hem daha keyifli hem de daha ucuz oluyor. Bir de hatirlatmak gerekir ki her tur et icin "welldone" demezseniz ici pismemis gelme olasiligi yuksektir. Her yemegin yaninda da ya pilav (risillia) ya da patates getiriyorlar.
Asagidaki resim de sehir merkezindeki bir pizzacidan "Vapiano"... Vapiana makarna, pizza vb yapiyor. 8-9-10 euroya farkli gruplardan bir pizza seciyorsunuz. Bahartalar saksida yetisiyor ve masalarda tuz biberle birlikte kekik ve feslegen var. Elinizle koparip uzerine serpiyorsunuz, bu da bir degisik geldi bize ilk gördugumuzde :))
Bu resimdeki pizza sözde rokali ve parmesanli ama pismis soslu pizza hamurunun uzerine rokalar buyuk buyuk konmus ve peynir dilimlenmis olarak geliyor :)) Siz de mecburen pizzayi lahmacun kivaminda yiyorsunuz. ama tadi guzel ... Ben asil olarak Vapiano'da sebzeli pizzayi öneriyorum ... (bir alttaki resim)
Bu da Finlerin geleneksel yemeklerinden biriymis: Lahana sarmasi. Ancak icinde ne oldugunu tam anlayamadigimizdan yiyemedik :)) Tadi hafif tatli ve icinde lapa kivaminda birsey vardi. Sadece lahanalar ve patatesler yendi tabakta...
Bugunluk en son resmim de en garip olani olsun bari. Google da aratinca rengi siyah olan hic bir tatliyi yememem gerektigini ögrenmistim. Tatlilarda iki cesit madde kullaniyolarmis. Adlarini hatirlamiyorum ama merak eden arastirabilir. Bu maddelerden birisi siyahmis. Ben yine de okuduklarima ve arkadasimin tadina bakmis ve beni uyarmis olmasina ragmen dayanamayip bu dondurmayi denedim ama nasil yuttum bir ben bir Allah biliyor :)) Dondurma anasonluymus bir de. Goruntusunun berbatligi bir yana, rakiyi dondurmusun da yiyormusun gibi acayip bir tadi vardi. Vesselam yiyemedik :))
Simdilik yemek maceralarim bu kadar.. Daha 2,5 haftamiz var burda, bakalim neler yiycez icicez daha ....
Herkese sevgiler....
not: Fince klavye kullanarak yazdigim icin ö haric sesli harf yok. O yuzden kusura bakmayin okurken :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder